Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

'Dani Vitezova vranskih' osvojit će Vranu i Pakoštane

A098c094326eb64cac2df93633224d75

Udruga Vitezova vranskih u suradnji sa Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane i ove godine organizira veliki povijesno scenski spektakl pod nazivom "Dani Vitezova vranskih", koji će se održati 18.i 19. kolovoza u Vrani te 20. kolovoza u Pakoštanima.

U petak i subotu cijeli spektakl odvijat će uz zidine novootvorenog hotela baštine Maškovića hana, gdje će biti postavljeni viteški tabori uz sudjelovanje više od 400 kostimiranih sudionika iz Lijepe naše i iz inozemstva. Mnogobrojni zanati, radionice ,gastronomija doprinijet će jedinstvenom ugođaju srednjovjekovnog prikaza Vrane koja je u to vrijeme imala svoje zlatno doba.

Veliko finale, završnica Dana Vitezova Vranskih održat će u nedjelju 20.kolovoza u Pakoštanima gdje će biti upriličen pravi scenski spektakl na moru – Velik pomorks anoćna bitka. U bitci će sudjelovati drveni brodovi a posjetitelji će moći uživati u svjetlosno zvučnim efektima, vatrenim strijelama, topovima , katapultima, vatrometu...
Dani Vitezova vranskih po svom obimu i tematici koju obrađuju predstavljaju jednu od najvećih manifestacija povijesne tematike na ovim prostorima a sami prikazi noćnih bitaka po ocjenama sudionika su najatraktivnije kostimirane scene borbi na otvorenome u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Dani Vitezova vranskih održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved