Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

'Goran' i 'Ne gledaj mi u pijat' nagrađeni na filmskom festivalu u Herceg Novom

039e7b98e91cc2bfcd8bfd8d2f7b3b04

Na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival, koji se od 1. do 7. kolovoza održao u Herceg Novom, 'Goranu' Nevia Marasovića dodjeljena je Nagrada Živko Nikolić za najbolji film, a Hana Jušić je za 'Ne gledaj mi u pijat' nagrađena Zlatnom mimozom za režiju, priopćeno je iz HAVC-a. 

Dugometražni igrani film 'Goran' Nevia Marasovića prikazan je u sklopu programa 'Kino Orjen' koji daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tijekom prošlogodišnje produkcije. Nagrada Živko Nikolić, ujedno i najvažnija nagrada festivala, dodjeljuje se najhrabrijem i najuzbudljivijem filmu programa, a 'Goran' je prema ocjeni žirija 'rijedak i poseban u kinematografijama regije. On smjelo zaobilazi ustaljeni povijesni – politički – ideološki okvir u kojem nastaju ovdašnji filmovi, te je primjer hrabrog žanrovsko/stilskog iskoraka, ukazujući na smjer u kojem bi u budućnosti mogli nastati neki novi, svježi i drugačiji filmovi s ovih prostora', navodi se u obrazloženju. Ove godine o najboljem filmu programa odlučivao je žiri u sastavu Đorđe Milosavljević (predsjednik žirija), Sunčica Unevska i Stefan Bošković.

Debitantski dugometražni igrani film ,Ne gledaj mi u pijat, prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa festivala u Herceg Novom, a Zlatna mimoza za režiju Hani Jušić je pripala zbog 'suverene i suptilne orkestracije svih stvaralačkih sastavnica tog dirljivog filma'. Žiri je odluku donio u sastavu Milcho Manchevski (predsjednik žirija), Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved