Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Priopćenje žrtava srpskih koncentracijskih logora: Hoće li u Zagrebu sljedeći događaj biti popraćen četničkom ikonografijom?

4fa5d681d6835b873b1693220ef238ad

Hoće li u glavnom gradu svih Hrvata sljedeći događaj biti popraćen četničkom ikonografijom na koju će institucije RH ostati slijepe i gluhe jer ne postoji zakonska regulativa po kojoj bi iste postupale?

Stekao se dojam u javnom prostoru da mi branitelji kao i hrvatski narod sporo reagiramo na pojavu devijantnih ponašanja u RH. Nezamislivo je da se u javnom prostoru kriminalizira Domovinski rat dok s druge strane nakon puštanja probnih balona političkim se dogovorima legalizira sva ostavština bivšeg sustava zbog kojih su izginuli najveći sinovi naše Domovine! Posljednji događaji u RH potkrepljuju takvu tezu.

Na skupu održanom u Zagrebu protiv promjene naziva trga ratnog zločinca Tita (međunarodna lista zločinaca) svjedočili smo vrijeđanju, omalovažavanju kao i neiskazivanju pijeteta prema žrtvama partizansko komunističkih žrtava kako tijekom drugog svjetskog rata tako i u poraću, od Bleiburga do Golog otoka, svih jama na području bivše ex Jugoslavije.

Ne dovodeći ničim u pitanje pravo na mirni prosvjed bilo kome u RH, mi hrvatski branitelji i cjelokupni hrvatski narod a vjerujemo i međunarodna zajednica, nakon što je slika s prosvjeda u Zagrebu otišla u svijet, nemalo smo iznenađeni i zgroženi svom ikonografijom koja je pratila prosvjed.

Javno isticanje tzv. antifašističkih simbola gledano u kontekstu Domovinskog rata (zastave ex SR Hrvatske) kako se čini nije niti malo zabrinulo, obeshrabrilo, već suprotno, stekao se dojam da je dodatno motiviralo govornike na skupu. Nitko od njih nije pozvao policiju da ukloni fašističko obilježje, vjerojatno po onoj uhodanoj direktivi Milorada Pupovca koji slavodobitno izjavljuje da ne postoji zakon po kojem bi se postupalo i uklanjalo četnička obilježja, kokarde i ostale simbole. Na žalost ti i takvi simboli uključujući četničke u ovom trenutku dozvoljeni su u upotrebi i pokušavaju se maksimalno zaštititi čak i ucjenama koalicijskih partnera iz HNS-a i SDSS-a dok se s druge strane pokušavaju kroz istu ucjenjivačku politiku preko noći promijeniti zakonski i ustavni akti ne bi li se zabranilo legalno znakovlje ratnih postrojbi hrvatske vojske.

Jedna govornica javno ističe da su organizatori zamolili da se obilježja uklone, ali ne iskazuje kajanje ili potrebu da se iz pijeteta prema svim komunističkim žrtvama prekine skup i osudi sve koji ističu takve simbole.To nedvojbeno potvrđuje tezu da ta grupacija nikad nije prežalila ex Jugoslaviju, a nas branitelje smatraju najodgovornijim za nestanak te zločinačke tvorevine, tamnice hrvatskog naroda nastale na zločinu.U ime organizatora predsjednik SDP-a Davor Bernardić ničim se ne ograđuje od simbola tzv. antifašista prikazanih na skupu, već pokušava umiti cjelokupnu situaciju kroz floskulu antifašizma što indirektno hrvatske branitelje prikazuje fašistima.

S pravom se trebamo zapitati: jesu li poginuli, mučki likvidirani hrvatski branitelji uključujući 11 pripadnika HOS-a u Jasenovcu položili svoje živote kao fašisti?

Proteklo vrijeme se od strane onih koji pokušavaju sakriti povijesne činjenice i “zabetonirati” svoju istinu o drugom svjetskom ratu i poraću, moglo naveliko slušati u javnom prostoru kako njih vrijeđaju ustaški simboli i kako treba ukloniti legalno postavljenu ploču poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu.

Ovdje se postavlja pitanje što je sa svima nama, našim obiteljima i svim ostalima koji smo pod fašističkim simbolom-zvijezdom petokrakom patili, bili likvidirani, masovno zatvarani u logore…vrijeđaju li nas tzv. antifašistički simboli? I sam sam iskusio težinu zvijezde petokrake i bijes oficira JNA koji je nosio titovku sa zvijezdom. Nakon zarobljavanja i odvođenja u logor taj isti oficir JNA nakon što se krvnički potrudio u miješanju mojih unutarnjih organa, održao mi političko predavanje o tome kakve smo mi ustaše i fizički me udarao po glavi titovkom, nastavio je pokazivati moć zvijezde petokrake u nanošenju boli zabijajući istu zvijezdu u “ustašku” glavu, jer smo se drznuli istu odbaciti i uzeti šahovnicu! Još uvijek nosim kako vidljive fizičke tako i psihičke ožiljke od te zvijezde. Nastavio je tom istom zvijezdom, još većom žestinom nanositi kako fizičku tako i psihičku bol udarajući bespomoćne i već izmrcvarene hrvatske branitelje i civile.

Nagradno pitanje: je li zvijezda petokraka simbol zla i fašizma?

Hoćemo li skupa s institucijama RH dopustiti, mirno promatrati da jedna minorna grupacija u RH vrijeđa osjećaje žrtava fašizma i totalitarizma zbog nepostojanja zakonskih okvira?

Predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije
Ivan Turudić