Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Veterani 4. gardijske brigade čestitali svojoj suborkinji prof.dr.sc. Mirni Šitum na članstvu u HAZU

D56e0f0e5b1f2c75b0798bb2b0a4e90d

Mirna Šitum, prva žena liječnica u profesionalnoj hrvatskoj vojsci rođena je 1962. u Cisti Provo gdje je polazila osnovnu školu, a gimnaziju u Zagrebu. Medicinski fakultet završila je 1985. godine u Zagrebu. Potom je pripravnički staž obavila u Domu zdravlja Imotski i u KB Split, da bi stručni ispit položila 1986. u D.Z. Imotski.

Kao liječnik opće medicine radila je do listopada 1991. u Stanici za hitnu medicinsku pomoć u Splitu gdje je bila i ravnateljica. Kao dragovoljac Domovinskog rata pristupila je IV. Gardijskoj brigadi u Splitu i bila na ratištu od listopada 1991. do kraja 1993. Bila je djelatna časnica Hrvatske vojske u kojoj je obnašala odgovorne dužnosti od zapovjednika sanitetske desetine u postrojbi do načelnika saniteta brigade. Zbog ranjavanja na prvoj crti bojišnice ima status HRVI.

Doktorica Šitum je 1996. završila specijalizaciju iz dermatovenerologije na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a i Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Završila je i poslijediplomske studije iz onkologije i iz dermatovenerologije, a usavršavala se i u inozemstvu.
Doktorsku disertaciju pod naslovom “Dijagnostika Lajmske bolesti pomoću lančane polimerazne reakcije-istraživanja u Hrvatskoj” obranila je 1998. Od 2000. predstojnica je Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a “Sestre milosrdnice”, a jedno vrijeme bila je i zamjenica ravnatelja.

Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu habilitirala je 1999. godine gdje je pročelnica Katedre za dermatovenerologiju. Stekla je status redovite profesorice u trajnom zvanju. Izabrana je i za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Predaje i na diplomskom, specijalističkim, poslijediplomskim te doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Mirna je Šitum, poslije Josipa Roglića geografa i Vladimira Luetića kirurga, treća je osoba iz Imotske krajine koja je izabrana za redovitu članicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Veterani 4. gardijske brigade putem svoje web stranice čestitali su svojoj suborkinji prof.dr.sc. Mirni Šitum na članstvu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, njihovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izabralo je 10 novih redovitih članova od kojih je i jedna naša suborkinja, veteranka 4. gardijske brigade, prof.dr.sc. Mirna Šitum.

Čast, ponos i zadovoljstvo nam je čestitati pripadnici naše slavne 4. gardijske brigade na izboru za akademkinju u Razredu za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kao jedna od rijetkih, a iz želje da pomogne svojoj napadnutoj domovini, prof.dr.sc. Mirna Šitum je 1991. godine napustila mjesto ravnateljice Hitne pomoći i predala molbu za prijem u 4. gardijsku brigadu.

Profesorica Mirna Šitum jednom je izjavila: To je jedan od najljepših dijelova moje prošlosti, kad sam se priključila 4. gardijskoj brigadi, jednoj od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske.