Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Predstavljeni novi helikopteri Kiowa Warrior

26592557cec344d5b5b242a1353cc260

U vojarni Zemunik u nazočnosti visokih državnih dužnosnika predstavljeni su novi helikopteri Kiowa Warrior, javlja HRT.  

Riječ je o helikopterima iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Projekt obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015., od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja 2016. godine.

Na predstavljanju novih helikoptera prisustovali su ministar obrane Josip Buljević i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

"Opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva učinjen je uz pomoć američkog strateškog saveznika. Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku. Sigurnost ne dolazi sama od sebe niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga pa tako i ratnog zrakoplovstva. Dolazak helikoptera u Republiku Hrvatsku dokaz je da je i u vremenima financijske oskudice moguće raditi na modernizaciji", poručila je hrvatska predsjednica.

>>U Hrvatsku stigli suvremeni američki borbeni helikopteri