Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Obilježena 22. obljetnica pogibije generala Andrije Matijaša – Pauka

4fcfca189e5e88f5cae6e543e7d6c00f

09. listopada u Općini Marina obilježena je 22. obljetnice pogibije general bojnika Andrije Matijaša Pauka. Uz mnoštvo veterana 4. gardijske brigade koji su došli odati počast svome suborcu, zapovjedniku i učitelju na obljetnici je sudjelovao cijeli državni vrh. Obilježavanje je započelo Svetom misom zadušnicom u Crkvi Sv. Jakova u Marini koju je prevodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i župnik don Drago Poljak, nakon čega je uslijedio komemorativni skup na groblju Pozorac.

Na grobu generala Matijaša izrečena je molitva odrješenja te su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Okupljenima se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te načelnik Općine Marina Ante Mamut. U vrlo emotivnom govoru general Krstičević je istaknuo kako je Andrija Matijaš Pauk svojim suborcima bio učitelj, otac te im je učvrstio vjeru da mogu pobijediti. Naglasio je kako je od njih stvarao bolje ljude, bolje vojnike te da je bio ljudska i moralna vertikala i da je simbol Domovinskog rata.

Ovom prilikom svog zapovjednika prisjetili su se i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj i Sandra Vuknić koji su i sami bili tenkisti. Istaknuli su da je generala Matijaša teško opisati u par riječi jer je bio prvo čovjek, pa autoritet i iskusan vojnik, znao ih je ustrojiti i motivirati. Bio je strog no pravedan i pošten, nije volio muljatore te im je svima bio kao roditelj.

FOTOGALERIJA