Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Kolinda Grabar - Kitarović: Sinjska alka nas podsjeća na odgovornost prema Domovini

971a7e53435df770641dbe09182fe4ec

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako Sinjska alka podsjeća na odgovornost prema Domovini te da smo "i mi danas koji imamo sreću živjeti u miru, pozvani istu odgovornost posvjedočiti u suočavanju s izazovima svoga vremena".

– Kao što nas i ove godine Sinjska alka sjedinjuje u spomen na slavne prošlosti, ona nas ujedno podsjeća na odgovornost koju imamo prema Domovini. Kao što su naši pradjedovi obranom Sinja posvjedočili odgovornost prema zavičaju i domovini, isto su učinili i naši branitelji u Domovinskom ratu. I mi danas koji imamo sreću živjeti u miru pozvani smo istu odgovornost posvjedočiti u suočavanju s izazovima svoga vremena – naglasila je predsjednica Grabar- Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, koja je slavodobitniku 302. Alke Alenu Poljaku darovala sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Posebno se to, naglasila je, odnosi na sve one koji na bilo kojem društvenom području obnašaju javne dužnosti.

– Mi imamo samo jednu obvezu – služiti interesima hrvatskog naroda i hrvatske države. Niti jedna politika ne može biti uspješna ako se ne oslanja na narod i nema povjerenja u stvaralačke potencijale hrvatskog čovjeka – kazala je Predsjednica. 

Hrvatska je u četvrt stoljeća neovisnosti puno toga postigla, ali, skloni prevelikoj kritičnosti, često ne vidimo brojne uspjehe i dostignuća, kazala je.

 – Ipak, treba priznati da slobodu i neovisnost nismo kapitalizirali u željenoj mjeri društvenog razvoja i osobnog standarda koji jamči dostojanstven život. Odlazak mladih simptom je tih neispunjenih očekivanja. Stoga je naša prva zadaća ubrzati investicije i povećati zaposlenost kako bismo mladima otvorili bolju i sigurniju osobnu i obiteljsku perspektivu te širili obzorje optimizma i samopouzdanja -  poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Uoči početka 302. Sinjske alke, u Alkarskim dvorima organiziran je tradicionalni vojvodin prijem na koji je stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.