Hrvatski gastronomski dragulji predstavljeni bugarskom tržištu u Sofiji

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj organiziralo je predstavljanje hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bugarskim gospodarstvenicima s ciljem jačanja gospodarskih odnosa i promocije autohtonih proizvoda s oznakama izvornosti i kvalitete.
Na događaju održanom u glavnom gradu Sofiji, posebnu pažnju izazvala je prezentacija Udruge maslinara Vela Luka, čiji su predsjednik Ranko Surjan i tajnica Barbara Mirošević predstavili tradicionalne proizvode iz Dubrovačko-neretvanske županije – zaštićenu slasticu Lumbliju te Korčulansko maslinovo ulje, nositelje oznaka ZOI, ZOZP i ZTS.
Riječ je o inicijativi kojom se želi otvoriti nova dimenzija suradnje između hrvatskih i bugarskih poduzetnika, posebice u segmentu certificiranih prehrambenih proizvoda visoke kvalitete, koji su na bugarskom tržištu trenutno nedovoljno zastupljeni.
Uz proizvode s Korčule, publici u Sofiji predstavljeni su i Baranjski kulen, Istarski pršut, Šoltansko i Istarsko maslinovo ulje, koji zajedno čine reprezentativan izbor hrvatske eno-gastronomske ponude.
Događanje je okupilo brojne važne goste – među njima i predsjednika Bugarske gospodarske i industrijske komore Tsvetana Simeonova, kao i predstavnike luksuznih hotela, vrhunskih restorana, catering tvrtki, specijaliziranih trgovina s delikatesama i zdravom hranom, distributera i trgovačkih lanaca zainteresiranih za uvoz hrvatskih delicija.
Ova inicijativa ne samo da otvara vrata hrvatskim proizvođačima na novo tržište, već i dodatno jača kulturne i gospodarske veze između dviju prijateljskih zemalja.