Paške benediktinke pripremat će i prodavati najstariju tortu na hrvatskoj obali!
U arhivu Benediktinskog samostana redovnica Sv. Margarite u Pagu pronađen je najstariji recept za autohtonu tortu na području cijele hrvatske obale. Recept za tzv. Badešinu ili Pašku tortu zapisan je na talijanskome jeziku, a dugi su ga godina čuvali debeli samostanski zidovi. Datira iz 19. stoljeća, a zapisan je 1913. godine. Torta se u davnim vremenima pripremala za "badešinu" - poglavaricu samostana, samo za važne obljetnice.
Posebno je zanimljivo da bi u ovoj torti mogli uživati i danas jer paške benediktinke namjeravaju otvoriti slastičarnicu/pekarnicu u kojoj će nuditi i ovu posebnu tortu koju su već isprobale napraviti.
"Pokrenule smo obnovu jednog samostanskog krila koje bi trebalo biti gotovo do kraja godine i u koje namjeravamo prebaciti pekarski pogon. A nakon toga u planu nam je i otvaranje slastičarnice/pekarnice u kojoj bi, uz već poznate proizvode poput koludraške štrike, kolacića i baškotina nudili i Badešinu tortu", rekla je za zadarskilist.hr sestra Benedikta Halilović.
Spomenuti samostan osim ovog posebnog recepta čuva i brojne druge stare recepte, danas gotovo nepoznate - za torte, pa i autohtone pudinge. Torta koju će benediktinke spasiti od zaborava miriše na limun i mendele, no recept će ipak ostati tajna.
Nema sumnje, bit će to prvoklasna turistička ponuda Paga, sa zanimljivom povijesnom pričom.