Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Iskusite daleku prošlost: U Zelini vas čekaju srednjovjekovni vitezovi i noćna opsada grada! (VIDEO)

0d3097c18b3f4a6374929da2a3d660f5

Vitezovi zelingradski koji su živjeli u Zelingradu, najvažnijem srednjevjekovnom spomeniku kulture na području grada Sv. Ivana Zeline, ponovno žive. Vlasnik Zelingrada Ladislav Kerečenji bio je jedan od zapovjednika u bitci kod Svete Helene 1557. godine, a danas Zelingrad poprima svoje drevno ruho i prostire se pred nama, ljudima 21. stoljeća.

Naime, u ŠRC-u Sveti Ivan Zelina 2. i 3. srpnja moći ćete doživjeti pravi srednji vijek na 10. Međunarodnom viteškom turniru Vitezova zelingradskih. Borbe votezova, streljački turnir, noćne opsade grada, miris sredovjekovne kuhinje, glazbeni program čine tek dio bogatog sadržaja koji će ovaj kutak Hrvatske vratiti u 16. stoljeće. Iza svega stoji udruga Vitezovi zelingradski koji se bave proučavanjem i prezentiranjem hrvatske srednjovjekovne povijesti. Rekonstrukcije povijesnih događanja i organizacija srednjovjekovnih bitki na povijesnim lokacijama u Hrvatskoj i u inozemstvu nešto su čime se posebno ponose, a upravo se to odvija i na ovom turniru.

"Na Međunarodnom viteškom turniru možete sudjelovati u životu slobodnog kraljevog trgovišta Zelina u kojem će biti smješten sajam starih obrta. Moći ćete degustirati srednjovjekovna pića i kuhinju dok će vaši najmlađi uživati u radionicama i dječjoj opsadi grada. Za one odvažnije pripremili smo streličarski poligon - polje izazova i poligon srednjovjekovnih ratnih sprava Vitezova zelingradskih", objašnjava organizator. Ako želite saznati više o srednjovjekovnom Zelingradu, ne propustite ovaj zanimljiv video:

Dakako, želite li doživjeti srednji vijek, ne preostaje vam drugo nego da se uputite put Zelingrada, a tu je i okvirna karta:

Karta

© 2024. Cro Portal. All rights reserved