Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Veljača 22, 2024

Totohost

HRVATSKA JE PO OVOM JEDINSTVENA U SVIJETU: Apoksiomen nas je upisao u svjetsku kartu kulture

D684a5f1d6d18e9647b504aaaaf15048

Brončani kip mladog atlete, Apoksiomena, svoj je stalni dom dobio na jedinstvenom mjestu na svijetu - Muzeju Apoksiomena na Malom Lošinju, jedinom muzeju posvećenom jednom eksponatu. Ovaj vrijedan primjerak koji je pronađen u Jadranskome moru 1996. godine sada "živi" u palači Kvarner na Malom Lošinju, otoku u čijem je arhipelagu kod otočića Velih Orjula na dubini od samo 45 metara i pronađen. Skulptura mladog atlete nije nimalo mlada - pretpostavlja se da datira iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Riječ je o grčkom djelu koje je iznimno dobro očuvano, a očarava svakog onog tko ga posjeti.

Muzej Apoksiomena zasigurno je vidljivo upisao Hrvatsku u svjetsku kartu kulture, s obzirom na jedinstvenost eksponata kojemu je posvećen čitav muzej koji je poseban i po tome što ga je većinom financirala lokalna zajednica, a potom i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Muzej je satkan od soba i hodnika posvećenih Apoksiomenu, a na vrhu, u posljednjoj, tzv. Bijeloj prostoriji u kojoj se zidovi gube u platnu, posjetitelje dočekuje sam Apoksiomen.

Apoksiomen je prvi artefakt takve vrste koji je pronađen u Jadranskome moru, a stručnjaci smatraju da bi se u hrvatskom podmorju moglo skrivati još mnogo vrijednih stvari. Hrvatski restauratorski zavod brigu o skulpturi vodio je šest godina, a sam Muzej započeo se graditi još 2012. godine.

U nadi da će se podmorje nastaviti još revnije istraživati, za sada je sigurno da je ovaj projekt svjetskih razmjera Hrvatsku istaknuo kao zemlju s vrijednim kulturnim eksponatom, jedinstvenim u svijetu.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved