Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Gromoglasnim aplauzom i pozivima na bis ansambla Antiphonus završen 8. MAGfestival

6cde5e7c0cacc74e6faa7144798ddfa2

Koncertnim programom "Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz" na najbolji način zatvoreno je ovogodišnje izdanje MAGfestivala – festivala komorne glazbe Split. Organizatori su ove godine zabilježili najveći broj stranih gostiju na festivalu.

U ambijentu renesansne Papalićeve palače, madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjali su punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića. Izvedbom izbora madrigala iz IV, V, VI i VIII zbirke, Antiphonus je opravdao status ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla , oduševivši publiku koja ga je ispratila gromoglasnim pljeskom uz zasluženi bis. Koncertnim programom "Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz" na najbolji način zatvoreno je ovogodišnje izdanje MAGfestivala.

Podsjetimo, festival je otvoren 25. kolovoza koncertom svjetski poznatog klavirskog trija Amael kojeg čine Volodja Balžalorsky (violina), Damir Hamidullin (violončelo) i Zoltan Peter (klavir) u Muzeju grada Splita. U nešto više od sat i pol sjajnog koncertnog programa trio Amael oduševio je splitsku publiku i strane goste, koji su izmamili čak dva bisa, tijekom kojih je trio odsvirao poznata djela Glinke i Piazzolle. Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavio je fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane.

U ponedjeljak (28. kolovoza) nastupio je festivalski ansambl sastavljen od splitskih glazbenika i glazbenih gostiju s programom "Hommage à Schubert" povodom 220. godišnjice rođenja jednog od najistaknutijih skladatelja glazbenog romantizma Franza Petera Schuberta. Kao i svake godine na festivalu, mladi glazbenici pokazali su svu raskoš svojih talenata, a posebno dojmljiva je bila izvedba kvinteta mladih glazbenika poznatog "Pastrvinog kvinteta".

U petak (1.9.) novoosnovani ansambl ZOOV-COOL oduševio je publiku izvedbom "Ratnih kvarteta" hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Ansambl ZOOV-COOL u sastavu Petromila Jakas (violina), Mia Grubišić (violončelo), Yaroslav Sadovyy (klarinet) i Sanja Vrsalović (klavir) premijerno je pred splitskom publikom izveo djela nastala u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena.
Organizatori su ove godine zabilježili najveći broj stranih gostiju do sada na festivalu, a najveći broj strane publike činili su posjetitelji iz SAD-a, Švedske, Škotske, Njemačke, Italije, Bjelorusije i Austrije. Ove brojke govore u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu obogaćuje turističku kulturnu ponudu grada Splita i postaje jedan od važnijih glazbenih festivala u Splitu s velikim potencijalom. MAGfestival je već treću godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label.

Osmi MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine održao u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda GrabarKitarović, Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko dalmatinska Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved