Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Glazbenom poslasticom Antiphonusa zatvara se u nedjelju MAGfestival

999cf916d676bcea9e5646256b3e0198

MAGfestival – festival komorne glazbe Split, koji se od 25. kolovoza održava u Muzeju grada Splita, završava u nedjelju 3. rujna glazbenom poslasticom pod nazivom "Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla Antiphonusa.

Od osnutka godine 2008. do danas, Ansambl Antiphonus i njegov umjetnički voditelj Tomislav Fačini na poseban su način povezani s talijanskim majstorom baroka Claudiom Monteverdijem. Upravo je njegov bogati madrigalski opus bio okosnicom koncertnog ciklusa Triade u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, koji je postao prepoznatljiv po pomno osmišljenim programima djela od rane glazbe do najsuvremenijih opusa domaćih i inozemnih skladatelja.

Devet knjiga madrigala s približno 170 djela dio su plodnog Monteverdijeva opusa koji obuhvaća dvadesetak glazbeno-scenskih djela, svjetovnu vokalnu glazbu, nabožnu i sakralnu glazbu, od koje je velik dio izgubljen. Ovaj najznačajniji skladatelj s kraja XVI. i početka XVII. stoljeća ostavio je trajni utjecaj, ne samo na svoje suvremenike nego i na autore suvremene glazbe koji su se na najrazličitije načine inspirirali i referirali na njegova djela.

Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje svoje strelice u razne dijelove srca tijela svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u MUO i Trinitas u sv. Katarini. Posebnost ansambla je fleksibilna činjenica da svoj repertoar izvodi komorno, pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama.

U ambijentu renesansne Papalićeve palače, madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjat će punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića. Koncert počinje u 20 h.

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko dalmatinska Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

Ulaznice za završnu večer (40 kn) mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita.

 

© 2024. Cro Portal. All rights reserved