Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Premijer Orešković: Žrtvama Bleiburga poklonite se dostojanstveno i s poštovanjem

957f68251a4c401eb034febbf0fc418f

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetio je u petak Tezno te Bleiburško polje, gdje je zapalio svijeće u spomen na žrtve Bleiburške tragedije i žrtve Hrvatskog križnog puta. Tom prigodom predsjednik Vlade uputio je sljedeću poruku:

"Kroz svoju povijest hrvatski narod pretrpio je mnogo nepravdi i teških tragedija. Jedna od najvećih tragedija dogodila se tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Bleiburško polje i postaje Križnog puta simboliziraju tragediju hrvatskog naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom. Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrjednijeg ljudskog prava – prava na život.

Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime, i obitelj koja za njom tuguje. Tragično je da se većini žrtava ni 70 godina nakon Drugog svjetskog rata još ne zna za posljednje počivalište.

Kada danas, kao ponosna članica Europske unije, Republika Hrvatska gradi i razvija demokratsko društvo koje poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe moramo biti jedinstveni u osudi svakog zločina. Tragične događaje naše prošlosti mi danas ne možemo promijeniti, ali smo dužni iz njih izvući pouke i učiniti sve da se takvo što ne ponovi.

Pozivam sve koji će se pokloniti žrtvama na ovom mjestu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem jer je razlog obilježavanja ove tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama".