Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Veljača 22, 2024

Totohost

Plenković: General Krstičević je heroj Domovinskog rata i nikakvi članci to neće promijeniti - VIDEO

9cc9cd0e676f41531987bd2f50c5fb80

Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sastao se danas s predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. S predsjednikom Plenkovićem na sastanku su bili: ministar branitelja Tomo Medved, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ general Miljenko Filipović, saborski zastupnik Zvonko Milas i član Generalskog zbora Vladimir Šeks.

Nakon sastanka, predsjednik HDZ-a Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare. Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Imali smo detaljan i konstruktivan sastanak. Razgovarali smo o zakonskom okviru koji regulira prava hrvatskih branitelja, proračunskim aspektima, svemu onome što je u ovom trenutku prioritet braniteljskih udruga. Dotaknuli smo se i aktualnih odnosa Hrvatske i Srbije - spornog zakona Srbije za procesuiranje ratnih zločina. Iskazali smo naš vrlo jasan stav - inzistirat ćemo na izmjeni tog zakona, rješavanju problema, razmjeni informacija i zaštiti pravne sigurnosti hrvatskih državljana, a osobito hrvatskih branitelja. Za HDZ je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države, a žrtva branitelja i njihovih obitelji - i u Hrvatskoj i u BiH - bit će uvijek na prioritetnom mjestu. Oko toga nema nikakvih dilema.

O SRBIJANSKOJ OPTUŽNICI PROTIV GLAVAŠA

Riječ je o starim optužnicama Vojnog tužiteljstva JNA. Na tim optužnicama je i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a bio je i bivši ministar unutarnjih poslova iz tog vremena Ivan Vekić. Na njima su i neki drugi naši branitelji. Smatramo da su te optužnice neprihvatljive - jer dolaze od tadašnjih organa gonjenja tadašnje JNA koja je bila agresor na Hrvatsku. Podsjećam, rat se događao na hrvatskom teritoriju. Rata u Srbiji nije bilo. Hrvatska danas, kao članica EU i NATO-a, neće dopustiti da Srbija pretendira biti „mali Haag“ i svojim optužnicama dovodi naše državljane i branitelje u položaj nesigurnosti. Hrvatska ima niz mehanizama da zaštiti svoje interese. A to će HDZ znati učiniti, kao što je - za razliku od Milanovićeve vlade - to učinio ugrađujući u zajednička stajališta EU o poglavlju 23 niz pitanja koja su ostala iz vremena agresije na Hrvatsku.

O GENERALU KRSTIČEVIĆU

General Damir Krstičević je moj prijatelj, on je heroj Domovinskog rata, zapovjednik koji je bio na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. Prvi je na listi u X. izbornoj jedinici. Nikakvi članci i nikakve insinuacije neće dovesti u pitanje njegov kredibilitet.

Izvor: www.hdz.hr