Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Veliki papa Benedikt o kardinalu Stepincu: Bio je branitelj Boga na zemlji

Dfa9650c98032a5e3fe09ff138cbc0c1

"U svojem je životu Stepinac uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista, pa i Krista patnika. Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih. A potom, u doba komunizma, bio je odvjetnik svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika", rekao je o Stepincu papa Benedikt XVI. tijekom svog pohoda Hrvatskoj 2011. godine 

U srijedu u popodnevnim satima, najvjerojatnije nakon 13 sati, Vatikan će objaviti priopćenje s dvodnevnog sastanka mješovite katoličko-pravoslavne komisije čiji je zadatak razmotriti djelovanje blaženog kardinala Alojzija Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata. Komisija već dva dana zasjeda u vatikanskom Domu svete Marte. Katoličku skupinu predvodi kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić te povjesničari Mario Jareb i Jure Krišto. Pravoslavce zastupa mitropolit zagrebački Porfirije, episkop slavonski Jovan, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu Darko Tanasković.

Ovo je možda sjajna prilika da podsjetimo na to što je blaženi kardinal Stepinac značio papi Benediktu XVI.. Tijekom posjeta Zagrebu u lipnju 2011. godine, papa Benedikt je u zagrebačkoj katedrali održao dojmljivu propovijed o Stepincu. Donosimo izvatke iz njegove propovijedi: 

"Ovu se večer želimo u molitvi i pobožnosti prisjetiti blaženoga Alojzija Stepinca, neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu.

Zasluge toga nezaboravnoga Biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere: u svojem je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista pa i Krista patnika. Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih. A potom, u doba komunizma, bio je odvjetnik svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika.

Da, postao je „branitelj“ Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom. „Jednim uistinu prinosom [Krist] zasvagda usavrši posvećene“ (Heb 10,14). Ovaj izričaj iz Poslanice Hebrejima, malo prije naviješten, poziva nas da promatramo lik blaženoga kardinala Stepinca sukladno s Kristovim „likom“ i njegovom Žrtvom. Kršćansko mučeništvo je zapravo najviša mjera svetosti, ali to jest uvijek i samo zahvaljujući Kristu, po njegovu daru, kao odgovor na njegov prinos koji primamo u Euharistiji.

Blaženi Alojzije Stepinac odgovorio je svojim svećeništvom, svojim biskupstvom, svojom žrtvom života - jednim jedincatim „da“ sjedinjenim s onim Kristovim. Njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnoga razdoblja komunističkoga progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmetom mučenja i sustavnih nasilja, koji su išli za tim da razore katoličku Crkvu, počevši od najvišeg mjesnog Autoriteta. Ono posebno teško doba obilježio je jedan naraštaj biskupa, svećenika i redovnika, spremnih umrijeti da ne bi izdali Krista, Crkvu i Papu", istaknuo je o kardinalu Stepincu sveti otac Benedikt  te velike 2011. godine kada je pohodio Zagreb.

Izvor: Prilika, magazin Glasa Koncila, broj 2, veljača 2016.