Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Veljača 22, 2024

Totohost

Kardinal Bozanić: Izgradimo Hrvatsku po mjeri zajedničkog dobra, a ne po mjeri nečijeg osobnog interesa

46dab725dcec21832ff6fc55e05fcea7

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio je u crkvi Svetog Marka misu za domovinu u povodu Dana državnosti. U propovijedi je vjernike pozvao na molitvu za domovinu.

''Svim vjernicima upućujem poziv na molitvu da Svemogući Bog rasvijetli misli i savjesti svih odgovornih u odlukama da se postigne pravedni mir u kojem će svi građani Hrvatske imati mogućnost da žive svoje puno ljudsko, vjersko i nacionalno dostojanstvo''- rekao je Bozanić. 

Naglasio je kako će nam domovina biti onakva kakvi smo mi. ''Treba je nastaviti graditi, ni po čijoj mjeri osobnoga interesa, nego samo po mjeri zajedničkoga dobra svih ljudi koji u njoj žive. Zahvala Bogu za hrvatsku državnost i čestitka svima na njezinu jubileju neka se slije u molitvu Bogu da u Hrvatskoj bude mjesta za sve ljude i opcije koje joj žele dobro, da nestane podjela, da poraste odgovornost na svim razinama, da ne pokleknemo pred interesima velikih i napose da ponovo otkrijemo ljubav koja spaja ovaj narod i sve stanovnike ove zemlje'' - istaknuo je kardinal Bozanić.

Kardinal je upozorio zašto lik i djelo našega blaženoga Alojzija Stepinca neki smatraju prijetnjom. ''Ne može biti problem u njegovu djelovanju o kojemu je svoj sud dala ne samo povijesna ekspertiza, nego i samo nebo. Jedini je problem to što blaženi Alojzije predstavlja za Hrvatsku danas. Njegov lik, jer okuplja Hrvatsku, jer se uz njegov grob sastaje narod i sva povijest, nezaobilazni je dio hrvatskog identiteta, i zato on smeta. Znali su njegovi progonitelji: makne li se Stepinca, nema ni Hrvatske kakvu poznajemo. Nagrdi li se Stepinčev lik, nagrdila se i Hrvatska. Baci li se ljaga na Stepinca, stigmu će nositi čitava nacija. No, odavde kao Crkva poručujemo: Bog je već proslavio svetost Alojzija Stepinca i tko god ide protiv njegova lika, ide protiv Boga. A to je bitka koju nitko ne može dobiti'' - ustvrdio je Bozanić.

Kardinal je naglasio kako smo u našoj povijesti pokazali da nismo dostojni da Gospodin uđe pod naš krov, ali on je svejedno došao. ''Prilazimo Ti, Isuse, sada u slavlju naše Domovine, kao sinovi i kćeri ove Crkve, koji Te mole: samo reci riječ, i ozdravit će čovjek, narod i zemlja ova Hrvatska''- završio je svoju propovijed kardinal Josip Bozanić. 

'Cijena koju smo platili za život u miru bila je vrlo visoka, dužni smo izgraditi bolju Hrvatsku'

Domovino, lijepa naša domovino, simbole naše duše, neka ti je sretan rođendan!

Moja domovina meni znači sve i nikada neću iseliti iz nje!