Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Kako je biti talijanski "konzularac" u Hrvatskoj?

B639fbae8945f8d0376a8e5b71d22158

I dok uglavnom pišemo o tome kako je Hrvatima koji su napustili svoju domovinu, zanimljivo je pogledati i jednu drugu stranu. Zanimljiv primjer jest žena koja živi u Hrvatskoj, a potječe iz susjedne nam Italije. Rina Villani predsjednica je zajednice Talijana u Zadru, a radi i kao predstavnica talijanskog konzulata u Rijeci za Zadarsku županiju.

Posao konzularnih predstavnika stranih zemalja u Hrvatskoj vrlo je zahtjevan, osobito tijekom ljeta kada brojni turisti posjećuju našu domovinu. Uloga koju radi i gospođa Villani vrlo je teška, posebno kada s državljanima Italije u Hrvatskoj obavlja teške, pa čak i bolne poslove pomoći nakon prometnih nesreća i slično.

Nakon što je ugašen Talijanski konzulat u Splitu, Zadarska županija pripada Talijanskom konzulatu u Rijeci u kojem Villani i radi.

"Na usluzi sam i svojim sunarodnjacima i turistima koji se znaju naći u teškoćama prilikom izlaska iz Italije. Susrela sam se posljednjih godina s raznim problemima, od slučajeva gubitka osobnih isprava, novca... Nerijetko, talijanski turisti koji dolaze na ljetovanje svojim plovilima, imaju problema s nabavkom rezervnih dijelova uslijed kvarova koji ih zadese na moru. Ima slučajeva da ih se ponekad i kazni bez osnove, a ponekad se ogriješe o zakon i u dobroj vjeri, ne poznavajući naše domaće propise i pravila", opisala je Villani dio svojeg posla za zadarskilist.hr cijeli niz situacija s kojima se suočava na dužnosti konzularne predstavnice.

Iako ne može reći da je njezin posao uz sve spomenuto lak, ima i svijetlih primjera:

"Pomogla sam jednom mladom bračnom paru koji je došao na ljetovanje u Zadar, supruga je bila u 7. mjesecu trudnoće. Planirala je prinovu po povratku u svoju zemlju, no došlo je do preuranjenog poroda i morala je ostati u zadarskoj bolnici. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu, bili su prezadovoljni i presretni tretmanom na našoj ginekologiji i vratili se u Italiju sa zdravom bebom koja će, eto, neplanirano, cijeli život na svojoj osobnoj iskaznici imati upisano mjesto rođenja - Zadar, grad koji će roditelji ovog djeteta do kraja života pamtiti u najboljem svjetlu", dodala je ova konzularna predstavnica za zadarskilist.hr.