Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Slučaj iz Saint-Étiennea poprima razmjere histerije u Hrvatskoj - pomalo neutemeljene

Eb63149d9c12ea56cb5de9879451c7b7

Nitko ne spori da huliganizam na hrvatskim stadionima treba iskorijeniti. Nitko ne spori ni to da je šačica hrvatskih huligana na utakmici Hrvatska – Češka u Saint-Étienneu napravila veliku štetu i ugledu hrvatske reprezentacije i ugledu Hrvatske. Uostalom, Hrvatska je tijekom utakmice odlično igrala i taj navijački izgred izbacio je naše reprezentativce iz pobjedničkog ritma pa smo na kraju s Česima jedva remizirali.

U posljednja dva dana i naš portal je napravio razgovore sa stručnjacima koji su složni u ocjeni kako hrvatska država treba vrlo seriozno i temeljito riješiti problem navijačkog huliganizma.

Podsjetimo, u razgovoru za naš portal ugledni hrvatski intelektualac, sociolog i sveučilišni profesor Slaven Letica poručio je kako Hrvatska treba uvesti doktrinu Margaret Thatcher kad je u pitanju borba protiv huligana. Naime, Velika Britanija je tijekom 80-ih imala veliki problem s navijačima huliganima. Niti jedna veća nogometna utakmica u toj zemlji nije mogla proći bez ozbiljnih izgreda između navijača i policije. Kvalitetnim zakonima i oštrim kaznama pokojna britanska premijerka uspjela je 'preobraziti' britanske navijače koji su danas uzor navijanja u svijetu.    

Međutim, ipak stječe se dojam kako slučaj iz Saint-Étiennea poprima razmjere histerije u Hrvatskoj, pomalo neutemeljene. Naime, tijekom današnjeg dana stupili smo u kontakt s Uefom i poslali im dopis u kojem smo predstavnike te organizacije upitali jesu li dobili informaciju od hrvatskog MUP-a ili francuske policije da dio hrvatskih navijača sprema nerede na utakmici Hrvatska - Češka, i ako jesu, zašto su huligane pustili na stadion.  

Nisu nam decidirano odgovorili na pitanje. Ali prema njihovom dopisu stekli smo dojam kako Hrvatskoj ne slijedi izbacivanje s prvenstva. Naime, poručili su nam kako su se slični navijački izgredi dogodili i na nekim drugim utakmicama Europskog prvenstva zbog čega su pokrenuli postupke protiv nacionalnih nogometnih saveza zemalja čiji su navijači činili izgrede.

U Uefi su nam objasnili kako je ta organizacija pokrenula postupak i protiv Mađarskog nogometnog saveza zbog incidenta mađarskih navijača na utakmici Mađarska – Island koja se odigrala 18. lipnja u Marseju. Naime, mađarski navijači su na utakmici koristili pirotehnička sredstva i bacali predmete na nogometni teren.

Isto tako, u Uefi su nam poručili kako pokreću postupak i protiv Kraljevskog belgijskog nogometnog saveza zbog izgreda belgijskih navijača na utakmici Belgija – Irska 18. lipnja u Bordeauxu koji su također upotrebljavali pirotehniku i bacali predmete na teren na spomenutoj utakmici.

Čini se kako je Uefa ovakvim dopisom željela sugerirati kako Hrvatska nije jedina zemlja koja ima problem s navijačima na Europskom prvenstvu. Dakle, ako će izbaciti Hrvatsku s prvenstva, Uefa će morati izbaciti i Mađarsku i Belgiju. Složit ćemo se kako bi to ipak bilo malo previše.