Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Istražili smo koji su političari najaktivniji na društvenim mrežama, a koji ih ne vole i zaobilaze

6510c214cccfaeb0da17896ee0ad9aa8

"Ako nije bilo na Facebooku − nije se ni dogodilo", ova rečenica postala je velika istina. Mantra je to velikog dijela današnje mladeži, ali sve više i onih starijih koji pažljivo "dokumentiraju" gdje su bili i što su radili, pa makar to bilo tradicionalno druženje s obitelji ili kava s prijateljima. U eri Facebooka, Twittera, Instagrama i drugih društvenih mreža, takvo što sasvim je normalno. Međutim, kada je to prijeđena ta magična granica da su objave na Facebooku odjednom postale izvor informacija? Možda onoga trenutka kada su na Facebooku svoje stavove i dogodovštine počeli objavljivati - političari. Danas je to već sasvim normalno i mnogi hrvatski (ali i svjetski) političari imaju javno otvorene "službene" Facebook ili Twitter profile. Na njima objavljuju i formalne i neformalne detalje iz svojih života, a ponekad, u afektu, i vrlo britke, možda i nedovoljno promišljene stavove o recentnim društveno-političkim zbivanjima. Osvrnut ćemo se na one najaktivnije na društvenim mrežama.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović možda ne prednjači po broju objava na Facebooku, ali je itekako aktivna. Doduše, treba imati na umu da službene Facebook profile političkih osoba poput nje ne vodi ona sama, glavom i bradom, već je za to zadužen kakav administrator. Riječ je o još jednoj novosti koju su iznjedrile društvene mreže, a to je novo radno mjesto − Facebook administrator. U Hrvatskoj, u kojoj nezaposlenost još uvijek buja, novo zanimanje poput spomenutog ne može biti negativno konotirano. Predsjednica na Facebooku objavljuje statuse o svojim službenim putovanjima i važnim događajima, a sve je redovito popraćeno njezinim fotografijama. Tu su i čestitke tijekom blagdana i praznika, a povremeno i domoljubni statusi uz pokoju fotografiju i citat koje njezini pratitelji, kojih je za sada 365.814, rado dijele i 'lajkaju'. Svaki predsjedničin status lajkove broji u desetcima tisuća, što znači i da je njezin profil vrlo aktivno praćen. Zanimljivo, upravo se putem njezinog Facebook profila može doći do određenih fotografija, poput primjerice onih sa susreta s Papom Franjom ili pak predsjednicima koji su u službenom posjeti zemlji, što je još jedan dokaz važnosti društvene mreže kao izvora informacija.

Do nedavno prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko također je vrlo aktivan na Facebooku. Njegove su objave mješavina političkih i osobnih poruka. Naime, nedavno je i na Facebooku napisao svoju važnu političku odluku o napuštanju stranke:

"Podnosim ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Obećao sam stranci da ću održati saborsku većinu, no to nisam uspio. Ovim činom želim potaknuti stranku da pronađe nova rješenja te da i dalje dokazuje kako je bila i ostala pobjednička stranka", dio je Karamarkova statusa koji je izazvao i lavinu komentara njegovih pratitelja kojih je nešto više od 80.000. Ipak, zamjerili su mu objave poput obilježavanja rođendana pokojne djevojčice Nore Šitum ili pak svojeg rođendana uz fotografije djece. Naime, neki smatraju kako takvim emotivnim objavama želi skrenuti pažnju s političkih problema. Tu je Facebook pokazao svoju dvostruku oštricu jer naći sredinu između poželjne i nepoželjne objave u određenom trenutku vrlo je teško...

I bivša premijerka Jadranka Kosor gotovo svakodnevno 'harači' Twitterom, njezinom omiljenom društvenom mrežom. Njezini su komentari ondje vrlo kratki, provokativni, pa i satirični, te je uvijek među prvima koji javno komentiraju političke događaje u zemlji. Njezine su objave rijetko osobne, svoje 'otrovne strelice' baca isključivo po političkoj 'močvari'.

Kosor

Twitter je omiljen i ne baš omiljenom Bojanu Glavaševiću, pomoćniku bivšeg ministra branitelja Predraga Matića. Glavašević tweeta kao i Kosor, provokativno, samo što ponekad sve zapapri i pokojom riječi koja graniči s vulgarnošću. Isto tako, zamjeraju mu što kritizira svakoga tko je imalo politički desnijeg stava. Na Twitteru je najavio i svoju ostavku na mjesto pomoćnika ministra branitelja.

Bojan

Iz redova SDP-a gotovo svakodnevno na Facebooku komunicira Gordan Maras i to nerijetko polupismenim komentarima. S obzirom da na politička previranja reagira vrlo brzo, gotovo jednako brzo kao i Jadranka Kosor, možda u tom grmu leži uzrok njegove nebrige za jezičnom pismenošću.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sklon je pretrpavanju svojeg Facebook profila objavama događaja na kojima je sudjelovao pa se zato nalazi na gotovo svakoj objavljenoj fotografiji. Ipak, te fotografije izazivaju veliki interes jer su često spontane pa Bandić uspije nasmijati čak i neistomišljenike.

Ministri Oreškovićeve vlade nisu još pretjerano uplovili u vode društvenih mreža. Primjerice, ministar branitelja Tomo Medved otvorio je službeni Facebook profil čim je imenovan ministrom i njegove su objave odmah naišle na veliko odobravanje, no nije nastavio s aktivnom objavom statusa pa mu stranica - 'stoji'. S druge strane, ministar kulture Zlatko Hasanbegović nema ni službenu, a ni privatnu Facebook stranicu, ali zato mu se svako malo pojavi neka nova stranica potpore ili pak stranica pod njegovim imenom. Zato su se iz Ministarstva kulture ovih dana oglasili kratkim priopćenjem u kojem ističu kako to nisu Hasanbegovićevi profili jer on nema ni službeni, ni privatni profil.

U svakom slučaju, neki su formulu za skupljanje lakih političkih bodova pronašli upravo na društvenim mrežama, međutim činjenica je da i Facebook i Twitter lako mogu izazvati kontraefekt, čak i među pratiteljima. Koliko se aktivno političari i 'obični' ljudi trebaju upuštati u komentiranje svijeta oko nas upitno je. Jer kako se danas izvlače kosturi iz ormara nekih davnih vremena, tako i internet sve pamti. Političari su se, u svakom slučaju, na društvenim mrežama otvorili javnosti, ali poneki katkad i prekrše mjeru. Ima li sredine?