Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Veljača 22, 2024

Totohost

Hrvatska predsjednica i srpski premijer potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa

Af08ba4bce655d5aaad3672b255643fe

NOVO 19:00 Srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske. Vučić je nakon potpisivanja Deklaracije rekao kako Srbija "želi živjeti u miru i graditi povjerenje" dok je hrvatska predsjednica naglasila da su se Deklaracijom i Hrvatska i Srbija složile da će učiniti sve kako bi se riješila otvorena pitanja te poboljšali međusobni odnosi.

12:15 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski premijer Aleksandar Vučić završili su svoj zajednički posjet hrvatskom Dalju, javio je HRT. Nisu davali izjave za javnost, nego su se brzo uputili u mjesto Tavankut u Srbiji.

Inače, u Dalju su ih mještani dočekali s pljeskom i dobrodošlicom. Dužnosnici su posjetili izložbu u kulturno-znanstvenom centru "Milutin Milanković" o životu tog srpskog geofizičara, astronoma i građevinskog inženjera hrvatskog podrijetla. Ne manje važno, u vrtu Milankovićeve rodne kuće otkrili su spomen bistu koju je izradio akademik Nikola Janković.

Hrvatska predsjednica i srpski premijer potom su razgovarali s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je u izjavi za javnost kako je razgovor između Grabar-Kitarović i Vučića  bio, citiramo ga, vrlo otvoren.

Agresivnoj RTS-ovoj novinarki predsjednica održala lekciju o blaženom kardinalu Stepincu