Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Dvanaestorica komandosa završila obuku na Udbini

1e92e29468d367fc231b76a078b7faaa

U vojarni "Josip Jović" na Udbini u utorak, 1. kolovoza 2017., u večernjim satima, održana je prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Oružanih snaga (OS) RH. Ove godine uspješno ju je završilo 12 pripadnika OS RH, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanosti commando prisege nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OS RH general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima, a provodila se na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina, na Udbini, u Divuljama i na Grobniku.

Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga. Obuka traje pet i pol mjeseci, a ove se godine na temeljnu obuku za specijalna djelovanja prijavilo 80 pripadnika Oružanih snaga iz različitih postrojbi. Prvu selekciju, koja obuhvaća liječnički pregled, psihološka testiranja i sigurnosne provjere prošlo je 25, dok je drugu selekciju, koja obuhvaća tjelesne provjere i znanje vojnih vještina uspješno prošlo 17 pripadnika. Kompletnu temeljnu obuku za specijalna djelovanja uspješno je završilo 12 pripadnika Oružanih snaga RH, od ukupno 17 koji su prošli selekciju.

Na početku svečanosti zapovjednik Satnije za obuku satnik Saša Vučić ukratko je prezentirao rad satnije, a nakon toga uslijedila je prisega novih pripadnika ZSS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obračajući se nazočnima posebno je naglasio kako je čovjek najveća vrijednost našeg obrambenog i sigurnosnog sustava.
- Upravo je čovjek, odnosno naš vojnik donio prevagu u pobjedničkom Domovinskom ratu te zato danas i mi moramo ulagati u naše ljude, u bolje uvjete života i rada naših vojnika", rekao je ministar Krstičević. Završavajući svoje obraćanje ministar je dodao: “Na kraju vas, nasljednike hrvatskih branitelja, pozivam da čuvate uspomene na naše poginule prijatelje i na pobjednički Domovinski rat. Budite uvijek ona prepoznatljiva vrijednost - elitna postrojba naših Oružanih snaga na koju smo svi ponosni -, istaknuo je ministar Krstičević.