Dani Lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja
U Blatu se od 20. listopada do 11. studenog 2025. održava tradicionalna manifestacija „Dani Lumblije u Blatu - Okusi i mirisi zavičaja“, u organizaciji Turističke zajednice Općine Blato i ustanove u kulturi Blatski fižuli.
Središnje događanje, koje je okupilo brojne domaće i strane posjetitelje, održano je u subotu, 25. listopada u autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu. Gosti iz Hrvatske i inozemstva uživali su u degustacijama lumblije, tradicionalnog blatskog kolača, te raznovrsnih otočnih proizvoda, vina i slastica. Program su dodatno obogatili članice Viteškog udruženja Kumpanjija - Blato u tradicionalnim nošnjama, a posebno su se istaknuli registrirani proizvođači lumblije iz Blata, kao i proizvođači tradicionalnih proizvoda s otoka Korčule koji nose posebne znake kvalitete te udruga Žrnovski makaruni, poznata po pripremi istoimene otočne delicije.
U sklopu manifestacije organiziraju se i gastro radionice izrade lumblije, pod vodstvom registriranih proizvođača iz Blata: Konoba Zlinje Blato, OPG Mirošević, OPG Protić Sanja i OPG Bosnić. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu u uredu Turističke zajednice.
Lumblija, kolač od dizanog tijesta čiji se posebni sastojci počinju pripremati i sakupljati ljeti - bademi, orasi, suhice, naranča, limun, brojni začini koji se u pažljivim omjerima dodaju te na kraju neizostavni sastojak - varenik, prvi je zaštićeni proizvod Dubrovačko-neretvanske županije s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla (ZOZP) na nacionalnoj i europskoj razini. Osim bogatog okusa, lumblija nosi i duboko simbolično značenje, povezuje sjećanje, ljubav i uspomene na najmilije, posebno u danima oko blagdana Svih svetih.
Ova autohtona slastica postala je simbol blatske tradicije i identiteta otoka Korčule, a danas predstavlja i važan dio kulturne i gastronomske ponude juga Hrvatske. Više o ovoj manifestaciji pogledajte na društvenim mrežama Turističke zajednice Općine Blato.
Foto: Franko Bačić


