Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

'Čuvajte istinu o Vukovaru i Vodotornju i ne dopustite da je bilo tko iskrivi ili omalovaži'

30033458e7237f5676a81459cd1e537b

Na proslavi Dana državnosti u podnožju vukovarskog Vodotornja, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori - Basel (HAZUD - Basel) poklonila je gradu Vukovaru "Donaciju Istine", rad autora akademika Dubravka Radmana koji je ovo izuzetno djelo zajedno s klesarom Lenkom Krizmanićem donirao za vukovarski Vodotoranj kako bi zauvijek ostalo upisano sjećanje na heroje Ivicu Ivanika i Hrvoja Džaltu bez kojih vukovarski Vodotoranj nikada ne bi postao ono što jest - simbol Vukovara, otpora i stradanja.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić preuzela je ploču ispred grada Vukovara koju su predali članovi HAZUD-a Vinko Mažar, prvi zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste, i Zorica Gregurić, zagrebačka dragovoljka braniteljica Vukovara.

''Ovaj tihi svjedok stradanja glasno svjedoči snagu ljubavi s više od 600 rana koje su tu vidljive te trajno svjedoče povijest, vukovarsku povijest života i smrti. Ivan Ivanika, 23-godišnji mladić, branitelj Vukovara nije osvajao planinske vrhunce, osvajao je vrh vukovarskog Diva. Prkoseći smrti svake noći izvjesio bi hrvatski barjak, simbol i putokaz, ali i znamen kako Vukovar još uvijek izdržava bjesomučne napade horde koja je iza sebe ostavljala pustoš i smrt. Ljubav za Domovinu i slobodu svjedočio je i njegov prijatelj Hrvoje Džalto koji je na samo njemu znane načine pronalazio nove hrvatske zastave tijekom tri mjeseca obrane hrvatskog Vukovara. Bila je to nepravedna borba poput one Davida i Golijata. Naši heroji nisu više među nama, no ipak su pobijedili i upravo mi na ovom mjestu svjedočimo tu pobjedu, jer pogledajte na vrh ovog vukovarskog Diva. Pogledajte hrvatski barjak, tu je, vijori se i govori nam o slobodi, o hrabrosti , o ljubavi'' - rekla je Gregurić i dodala kako su hrvatski branitelji čuvari istine o Domovinskom ratu. 

''Čuvajte istinu o Vukovaru i vukovarskom Vodotornju i ne dopustite da ju bilo tko iskrivi ili omalovaži, jer biti će pokušaja. Istina je samo jedna i zato je uvijek izvrgnuta progonu, jednako kao i oni koji ju brane. Vi kojima Istinu povjeravamo na čuvanje, sačuvajte ju od zaborava, no još više, sačuvajte ju od krivotvoritelja'' - poručila je Gregurić.