Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Bugarski ministar vanjskih poslova održao predavanje u Zagrebu

7aa3cdbe521e8339c01d4c47e738f898

Bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov održao je u srijedu u Kući Europe u Zagrebu predavanje pod nazivom ''Pozitivan europski pristup za jugoistočnu Europu''.
Gospodin Mitov smatra kako je jedan od puteva integracije jugoistoka Europe veća međunarodna ekonomska suradnja u područjima poput prometa, infrastrukture i energetike, odnosno kako proces integracije jugoistočne Europe u EU zahtijeva novi pristup. Osvrnuo i na Schengen, za kojeg smatra kako će preživjeti i proširiti se na države poput Hrvatske, Rumunjske i Bugarske.

Integracija ne znači samo otvaranje i zatvaranje poglavlja, potrebno je promicati i integraciju ljudi, istaknuo je govoreći o državama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji. Sam proces proširenja postao je lakši, ali politička situacija je drugačija i EU se treba vratiti aktivnoj vanjskoj politici.

Šef bugarske diplomacije smatra i da je jačanje civilnog društva važan element integracije jugoistočne Europe. ''Dolazim iz države u kojoj su građani rušili vlast i mijenjali zakone. Glas ljudi sve je jači.'' 
Nakon predavanja ministar se upoznao sa sudionicima predavanja te odgovorio i na nekoliko ''škakljivih'' pitanja poput kriterija za otvaranje 23. Poglavlja Srbiji kandidatkinji za članstvo u EU te zahtjevu za poštivanjem prava hrvatske i bugarske nacionalne manjine u Srbiji koji su sada na zabrinjavajuće niskoj razini.