Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Blagdan svetog Dujma, Dan grada Splita i cijele Splitsko-makarske nadbiskupije.

E9fe550ba3c0c201d69e3bc0a455b623

Danas, 7. svibnja, blagdan je svetog Dujma – Duje, latinski Domnius, jednog od solinskih mučenika, zaštitnika grada Splita i cijele Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nije mu rođendan, ni ne znamo kada se točno rodio, ali u "Žiću svetog Dujma" piše da je to bilo u Siriji. Nije mu ni dan kada ga je, 10. travnja 304. godine, u gradskom amfiteatru - u razdoblju kada su još kršćani bili proganjani, namjesnik rimske provincije Dalmacije Marko Aurelije Junije dao, po zapovjedi rimskog cara Dioklecijana (284.-305.), mučiti i pogubiti  s drugim mučenicima. Već je svečev spomendan kojeg su odredili Splićani u svom srednjovjekovnom „Statutu grada Splita“ jer je nadnevak njegovog smaknuća često padao u Veliki tjedan ili uskrsnu osminu. Željeli su dan posvećen zaštitniku grada dolično, slavljenički obilježiti.

Salonitanski biskup Dujam (284.-304) je skončao svjedočeći vjeru. U mnogoljudnoj i multikonfesionalnoj Saloni osnovao je crkvenu zajednicu i brojne obratio na kršćanstvo. Pred samim je carskim namjesnikom Markom Aurelijem Junijem, izveo čudo i „po zazivu imena Isukrstova“ vratio život mrtvacu. „Maurilij … ništar manje u slipošći sfojoj ukamenjen osta“ i odmah dade pogubiti Dujma. Odsjekli su mu glavu, a prije njega je pogubljeno još 45 dalmatinskih mučenika.

Pokopali su ga vojnici izvan gradskih zidina, na sjevernom (starokršćanskom) groblju Marusincu, koje je danas poznato pod imenom Manastirine. Vjernici su tajno pohodili njegov grob, a kada je Milanskim ediktom 313. godine dopušteno slobodno ispovijedanje vjere, kršćani su počeli javno štovati sv. Dujma.

Danas se njegovi zemni ostaci nalaze u raci na Morlaiterovu oltaru iz 18. stoljeća u splitskoj prvostolnici, nekadašnjem Mauzoleju cara Dioklecijana. Manji dio njegovih kostiju je u oratoriju sv. Venancija u rimskom Lateranu, prvotnom sjedištu poglavara Rimokatoličke crkve, s drugim dalmatinskim mučenicima, te porečkim sv. Maurom. Naime, papa Ivan IV. dao je 641. po opatu Martinu prenijeti u Rim manje relikvije mučenika iz Dalmacije i Istre, što je potvrđeno 1962. kad je papa Ivan XXIII. dopustio da se otvori lateranski sarkofag s njihovim moćima. Ulomak nadgrobne ploče sv. Dujma čuva se u Arheološkom muzeju u Splitu.

Dujam se prikazuje najčešće s oznakama biskupske odore, palmom i prvostolničkim križem. Koliko je u Splitu važan piše u prvoj glavi "Statuta grada Splita" iz 1312. godine: "… Isto tako određujemo i naređujemo da svatko mora blagdan svetoga Dujma časno poštovati i slaviti".