Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 13, 2024

Totohost

Pečarić o presudi Šimuniću: Dogodila se nova sramota hrvatskog sudstva

D4ece76a0fc75091c09eca5036691827

Nakon sramotnog povećanja kazne Josipu Šimuniću radi pozdrava "Za Dom Spremni", oglasili su se mnogi hrvatski intelektualci koji ukazuju na nelogičnost i nepravednost same presude. Jedan od njih je i akademik Josip Pečarić, koji je odmah uputio otvoreno pismo Ustavnom sudu.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Dogodila se nova sramota hrvatskog sudstva. Unatoč neoborivim činjenicama na koje smo vas upozorili, Visoki upravni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetništva koje smatra da je bivši nogometni reprezentativac Josip Šimunić preblago kažnjen zbog skandiranja ‘Za dom’ u studenome 2013. na stadionu u Maksimiru.

Dakle, pozdrav koji je u Domovinskom ratu bio službeni pozdrav jedinica HOS-a koje su bile dio Hrvatske vojske je kažnjiv samo zato što to hrvatski političari traže.

Podsjetit ću vas da je Visoki upravni sud donio ovakvu sramotnu odluku unatoč  nedavno održanom Okruglom stolu u Zagrebu (28. travnja 2016.) koji je organizirao Savez Udruga Dragovoljaca HOS-a, a koji je okupio iznimno velik broj ratnih zapovjednika i pripadnika dragovoljaca HOS-a iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te članovi iz inozemstva. I oni upozoravaju:

“Na Okruglom stolu jedinstveno smo i najoštrije osudili redovite pokušaje fašizacije i kriminalizacije HOS-a i njihovih ratnih postrojbi, ratnog znakovlja i ratnog pozdrava Za Dom Spremni.“

Zar suce u RH nije sramota imati takav odnos prema hrvatskim braniteljima?

Tu mislim i na vas u Ustavnom sudu jer ste jednostavno mogli upozoriti nas neuke potpisnike pisma ukazujući nam na članak nekog zakona po kome je zabranjen pozdrav ZA DOM SPREMNI. Ili samo da je neistinita tvrdnja da je ZA DOM SPREMNI  bio službeni pozdrav HOS-a u Domovinskom ratu.

Osim ako i vi mislite, tj. upozoravate nas da je i za vas ZAKON ono što hrvatski političari tvrde.

Ili se samo uključujete u trenutnu „fašizaciju“ hrvatskog društva, a u tome je i činjenica što su Hrvatski branitelji pobijedili fašističkog agresora na Hrvatsku – fašizam!".